Sandnestindan!

En tur fra øst - Eide - mot vest - Fræna. En flott "travers" - med start i kalksteinsbruddet på Nås og nedkomst om Trollkirka. Som en av "turkameratene" karrakteriserte turen: "Litt humpete" - og det er sant. Mye opp og ned, i høyder fra 700 - 900 moh. Litt urd her og der - men flott å gå, med fantastisk utsikt: Fra Smøla og Frøya i nord - til øyene på Sunnmøre. Godt fottøy - 4-5 timers tur. Ta med godt med drikke, få steder for "etterfylling". Her er noen bilder fra en tur 18. august 2002.


Med en bil "forlatt" på parkeringsplassen for Trollkirka, hadde vi turstart øverst i kalkbruddet på Nås. Kravlet over en fylling og fant stien opp skaret. Følg en gammel vassledning...
Tydelige kalkspor i området. Her har vatn vaska rein grunnen!
Så kom vi opp i høyden, med flott utsikt over Nåsvatnet - og Eide sentrum. Storlandet bak, til høyre og Averøy til venstre.
... et blikk ned, forteller om stor aktivitet i mange år. Fjellet var hullete... med "stor sårflate"...
Mellom Snipa (685 moh) og Hældalstinden (703 moh) fikk vi første blikk av Hustadvika, Aslaksteinen og Hostadvatnet.

.. men flere topper kaller på Turkameratene: Blåfjellet (864 moh) i midten, Hældalstinden (703 moh) til vendtre, Stordalstinden (891 moh) og Trolltindan (832 moh) lengst bak...

Denne turen går over alle toppene!

Hældalstinden (703 moh) er nådd - og vi skal ned et stykke før vi tar ryggen på Blåfjellet (864 moh)

Temperatur over 25 grader, en mild vind kjøler godt i bakkene!

Under: Utsikt over Bollia med Mælen og Sjurvarden langt bak.

.. og etter å ha gått opp ryggen, ser vi snart varden på Blåfjellet. Grensa mellom Fræna og Eide går her - og rett over til Stordalstinden! Fræna - sørsiden, Eide, nordsiden!
Ikke så mange metrene igjen, og vi krysser her grensa til Fræna! Høgheia nede til venstre, og ryggen til Talstadhesten ser vi så vidt!
"Humpete" - akkurat. Nå skal vi ned i en hump igjen, før vi tar opp på rutas høyeste fjell: Stordalstinden (891 moh). God utsikt over "Ny jord" - Hostadvatnet og Stemshesten i høyre billedkant.
Så er vi der.. klorer oss fast på det høyeste punkt: Sitte i to kommuner: Både Eide og Fræna. Høyere kommer vi ikke i dag, nesten 900 moh!
Men over Trolltindene
(egen presentasjon
i Turtips i Fræna)

- var det også luftig. Men nå kjenner vi ruta - og vet å finne "hulleene" og holde oss fast!
Vi tar med et "klassisk bilde" fra denne turen over Trolltindene: Utsikten over Hustad- og Farstadvassdraget. Ett av de få steder i Norge der en dal ha to elver! Raudtua til venstre og Stemshesten (Sjurvarden) til høyre.

Kikker vi rett ned: Får vi se vatna i Trollkirka. Vi gaulet ned, så klart - og fikk svar fra de badenden der nede. Også et mål for oss i varmen!!

Urdfjellet bak, til venstre, med Rødsetåsen bak, midt i bildet!

Syden?

Nei, langt i fra! Bare noen av turgjestene til Trollkirka denne dagen. Rundt 20 grader i vatnet - og fant fram badetøyet!

..og ute på "øya" (en av de hvite kalk-toppene i vatnet) - fant vi også gode turvenner! Et flott sted å kjøle ned varme føtter etter mange tråkk denne dagen!

Så avslutter vi med et "tilbakeblikk" over dagens tur - fra venstre mot høyre... hele synsranda. En flott tur - i et flott terreng - en flott dag i Fræna. Nå har du sett den "på nett" - og det forplikter? Bilder kan ikke erstatte livet "live": God tur!

Takk til "Turkameratene" som ble med;
Marit og Ole Syltebø, Birgitta og Nils Olav Hoemsnes og Brita og Eivind Kringstad


Tilbake til Turtipssiden ©Fotos: Eivind Kringstad