Trollkirka!

Trollkirka, tredelt kalksteinsgrotte eller hule i bekkegrop mellom Trolltind og Hælen, ca 485 moh. Grottene ligger i fjellet nord for riksvegen mellom Moen i Fræna og Eide på Nordmøre. Fin parkeringsplass og godt skiltet like ved riksvegen!

Hovehulen er ca 70 m lang, fører inn til en foss , fallende ned i en hvit marmorskål. Turen tar ca. 1 –1,5 time, fra riksvegen. Start ca. 80 moh. Godt fottøy, til tider vått i stien.

Like ovenfor hulene er det to flotte vatn, litt til venstre, ca. 515 moh. Særegen natur i kalkfjellet. Bademuligheter! En flott tur til en av Frænas "perler" - TROLLKIRKA! Fin familietur!

En liten videosnutt

 


Her er bilder fra to turer, vår og sommer!

Like etter turstart kommer du til denne brua. Ei flott sak, laget av Fræna Jeger- og Fiskerforening for en del år siden.

Tid for første rast? Litt oppe i lia finner du denne fine rastelplassen, bord og sitteplass for mange!

Så er vi kommet opp til den nedre huleinngangen. Herfra går gangen innover, litt mot høyre, inn i en "S" - fram til fossen.

Pass hodet for skarpe steiner som stikker ned. Lys er nødvendig, helst lommelykt, sot fra fakler er ikke populært!

Et spennende sted! Du høre fossen lenge før du ser den - eller dagslyste som kommer inn ovenfra! Vannstanden nede i "gryta" varierer med hvor mye vatn det er i fossen.

Går du litt fram og kikker opp, kan du se fossen i sin hele lengde. "Prekestolen" kan du nå fra en liten sidetunell midt inne i gangen, i "svingen". Prøv den!!

Ned til den neste hula, litt ovenfor den nederste, er det en stige som fører ned hvor en kan gå litt innover. Her er det ikke nødvendig med ekstra lys.

Spennende å klatre ned stigen!

Ved foten av stigen se du toppen av fossen, der den kaster seg rett ned i hula under! Et spennende sted å kikke utfor - og ned... bruset er "friskt"....

Inne i denne grotta er det ekstra fine marmorvegger, polert av vatnet i lange tider. Fine farger fra hvitt til grønt.. og flott lys inn fra sprekken der stigen står... og ovenfra...

.. og kikker du rett til "til himmels" ser du hullet i taket. Ute til venstre ser du en som titter ned på oss!

Så takker vi for oss i denne hula - og tar turen opp til de flotte vatna som ligger like ovenfor - til venstre. Ikke så langt å gå, et "must" når du først er her oppe!

Så var det reinsrosa. Den vokser på kalkrik grunn... og nå i slutten av mai - inn i juni (avhengig av tidlig vår..) kan du se den som store, hvite tuer!

.. reinsrosa, vakker som få. Et bud om en god sommer? Hvem vet...

 

Fjellformasjonene er spesielle, og ute i vatnet spretter småauren om du sitter stille og følger med! Mat den gjerne med brødbiter: Da kommer den, en ekte "oppdrettsfisk"!

Her oppe har vi hatt mang en rast - og et bad om det ligger til rette for de.. som denne julidagen: Over 20 grader i vatnet, absolutt forfriskende!!

En flott familietur. Her finner de yngste alltid noe å holde på med.. ingen "leikekasse" er som naturen selv.

.. og høsten 2003 kommer dette på TV:
TV-Nordvest var her i juli og filmet!

 

Takk for følget!!


Tilbake til hovedsiden

© Fotos: Eivind Kringstad